El Clasico öncesi La Liga’da oynadığı son 20 karşılaşmada sadece 1 yenilgi alan ve oynadığı son 3 maçtan da 3 puan çıkararak zirve yarışından kopmayan Madrid ekibi, son olarak Şampiyonlar Ligi’nde Liverpool’u evinde yenerek formda olduğunu ispatlamıştı.
Derbi öncesi, ligde oynadığı son 10 maçta 9 kez sahadan galip gelerek yenilgi yüzü görmeyen ve en çok topa sahip olup(%62.1), en fazla gol atan(69) ve maç başına en çok şut çeken (15.7) takım istatistiklerinde zirvede yer alan Katalan ekibinde ise, Şampiyonlar Ligi’nde PSG’ye elenmenin ardından tüm gözler lig şampiyonluğuna dikilmişti.
İLK 11 ve DİZİLİŞLER:
3-4-2-1, 4-1-2-1-2 gibi dizilimlerle de maçlara çıkmayı seven Zidane için, Casemiro-Kroos-Modric üçlüsünün vazgeçilmez olduğunu tekrar ettiğimiz El Clasico’da, savunmada El Clasico tarihinde en çok forma giyen oyunculardan olan ve sakatlık geçiren Sergio Ramos ile koronavirüse yakalanan Varane’nın da eksikliği göze çarparken, takımının en golcü ismi Benzema ise oyunda kaldığı 74 dakika boyunca takımının hücum lideri olarak sahada parlarken, Kroos-Modric ikilisiyle toplamda 24 pas etkinliğine girerek takımının rakip 2 ve 3.bölgede daha çok yer almasına katkıda bulundu.
Maç içerisinde değişken şekilde 3’lü savunma dışında 4-2-3-1 dizilimi ile de sahaya yayılan deplasman ekibinde, savunma merkezinde istikrarlı şekilde yer alan Jong’u, yine takımın demirbaşlarından Busquets’in yanına taşıdığı gözlemlenen Koeman’ın, bu ikilinin topa daha çok sahip olarak rakibine karşı orta sahada üstünlük kurmasını hedeflediği gözlenirken, bu ikili de toplamda 177 kez topla buluşup %90’ın üzerinde pas isabeti sağlayarak, takımlarına toplu oyun adına yeterli katkıyı sağlayabildiler..
MAÇ ANALİZİ:
Ev sahibi ekip, ligin en çok topa sahip olan takımına karşı kendi yarı sahasında oyunu kabullenerek maça başladı. Bununla birlikte 2.bölgeye zaman zaman takım halinde yaklaşarak Barça’nın pas trafiğini bozmayı ve tempo sorunu yaşatmayı amaçlayan Eflatun Beyazlılar, bunda da kısmen başarılı oldu.
Barça ise, karşılaşmanın bilhassa ilk yarısında 3’lü savunmanın önünde, kanat beklerinin de yer alarak 4’lü merkez orta saha dizilimine sadık kaldığı ve kenar oyuncularının çizgiye ayak basarak oyuna topa sahipken genişlik kazandırmayı amaçladığına şahit olduk.
-
Barcelona ve 3-4-2-1
-
Barcelona Set Oyununda Hücum Dizilimi
Madrid’in merkezde Kroos ve Modric’in çift yönlü dinamik oyun anlayışıyla birlikte, topsuz haldeyken, oyunun boyunu sürekli daralttığı görülürken, bu ikiliye Casemiro’nun da katılımıyla toplamda %65’in üzerinde ikili mücadele başarısına ulaştılar.
-
Oyuncu Hareketleri
Real Madrid’in topun arkasında oyunu daraltarak yarattığı savunma baskısını kırma adına, kenardan merkeze kat eden Pedri’nin topla buluşarak geçiş oyununa katkıda bulunduğu ve takımına pozisyon hazırlayarak skor katkısı yapmaya çalıştığı görüldü. Nitekim 18 yaşındaki genç oyuncunun 35 kez rakip yarı sahada başarılı pas yapması da bunu kanıtlar nitelikte oldu.
– Barça Geçiş Oyunu (3 pas/10 saniye)
Pas veriminde ligin en iyilerinden olan Sergio Busquets ile birlikte Jong’un savunma önünde tercih edilmesiyle birlikte, Zidane’nın takımının belirli zaman dilimlerinde rakip 1 ve 2.bölgesine çok adamla yerleşerek rakibine çıkarken baskı yaptığını ve Casemiro liderliğinde top kapma aksiyonunu elde ederek atak başlangıcı denemeleri yaptığına şahit olduk.
-Rakip 1 ve 2.bölgede Real Madrid Yerleşimi ve Top Kapma
Koeman’ın takımı, özellikle ilk golün ardından Madrid 1.bölgesi üzerinde topa baskıyı 6-7 oyuncu desteğiyle yaparken, bunun sonucu olarak rakip yarı sahaya daha çok yerleşerek set oyunu denemelerinde bulundu.
-
Barça Hücum Presi
Rakibinin kaybettiği toplarda geriye koşması konusunda kronik sıkıntısı olduğunu iyi analiz eden Zizou ve takımı, zira golü de kendi yarı sahasında kaptığı topla toplu dripling ve doğru paslaşma ile bulmayı başardı. Ev sahibi ekip, Valvarde’nin deliciliği ve tüm bölgelerde toplamda 8 isabetli pas yapmaları sonucunda golle buluştular.
-
Valverde ile Gol Aksiyonu
Deplasman ekibine geceye dair diğer bir olumsuz etken olarak rakip yarı sahada bolca kaybettiği toplar ve akabinde top çalma denemelerinde rakinin 36 denemesine karşılık 17 kez karşılık verebilmesi denilebilir. Real Madrid’in geçiş oyunundaki hızına ve direkt oyununa karşılık vermekte zorlanan Barça zira gece boyunca özellikle geriye dönüşlerde sıkıntı yaşadı.
-Barcelona Top Kayıpları /Hareket Yerleri
Deplasman ekibinin hücum aksiyonlarında 3-2-5 dizilimiyle rakip yarı sahada yer aldığını ve bu noktada Messi ve Pedri’nin de merkeze kayarak Kroos ve Modric’e yakın bir oyunla topa sahip olma isteğinde olduğu görüldü. Rakibe karşılık Real Madrid ise, savunmada sağ kenar üzerinden kaymayı gerçekleştirerek 5-3-2 kurgusuna geçiş yaptı ve Valverde’nin savunmayı 5’li rotasyona tamamladığı bir düzene geçiş yaptı. Bilhassa skor olarak avantajı kaybetmesinin ardından Madrid yarı sahasına yerleşen Barça, maç boyunca oyunun yönünü ağırlıkla sol kanada kaydırarak bu bölgede çoğunlukla sol stoper Lenglet’in de katılımıyla Alba ve Pedri ikilisi ile üçlü şekilde hücum aksiyonları aldı (%37.2)
- Maçta Dikkat Çeken İstatistikler:
Sonuç:
Rakibinin La Liga’daki yenilmezlik ünvanına son vererek zirve iddiasını fazlasıyla güçlendiren Eflatun Beyazlılar için, ligde oynayacakları üst üste 2 deplasmanı da düşündüğümüzde, toplamda 11 günde 4 maç yapacak olmaları onlar adına zor geçen sezonun finalinin adını da belirleyecek.
Katalan ekibi ise, ezeli rakibine ligde 43 yıl sonra üst üste 3 maç kaybetti ve Şampiyonlar Ligi’nde elenmelerinin de ardından travmanın boyutunu arttırdı. Atletico Madrid deplasmanına da henüz gitmeyen Koeman’ın takımı için, sezon sonu şampiyonluk için ipler artık ellerinde bulunmuyor.