Sportoto Süper Lig’de 2017/18 sezonunu şampiyon tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etme hakkı kazanan Galatasaray’ın gruptaki rakiplerinden, Schalke’yi sizler için analiz ettik.
Genel Bilgiler ve Önceki Yıllar
4 Mayıs 1904 günü kurulan Schalke 04 Almanya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alıyor. Almanya Ligini 7 kez kazanan Mavi beyazlılar bu şampiyonlukların altısını 1930-40 yılları arasında kazandı. Ligdeki son şampiyonluğu ise 1958 yılında yaşadığını belirtirsek şampiyonluk özlemi bir hayli fazla olan bir kulüp. Lig performansının yanı sıra 5 kez Almanya Kupası, 1 kez Almanya Süper Kupası kazanan Alman ekibi 1 kez de UEFA Kupasını müzesine götürdü. Yaklaşık 130.000 üyesiyle Almanya’nın 2., Dünya’nın 3. büyük kulübü olma ünvanı taşıyan ‘Madenciler’ lakaplı ekip mazisindeki başarıları tekrardan yaşatmanın planlarını yapıyor.
Schalke, temsilcilerimiz ile bu zamana kadar 6 kez karşılaştı ve Türkiye’de oynanan maçların tamamını beraberlikle tamamlayarak mağlup olmadı. 1996-97 sezonunda Trabzonspor ile UEFA Kupası 2.tur maçında eşleşen Schalke kendi evinde 1-0 kazandığı maçın rövanşında Avni Aker’de 3-3 berabere kalarak tur atlayan takım oldu. 2005-06 sezonunda ise Şampiyonlar Ligi’nde Fenerbahçe ile aynı grupta yer aldılar. İlk maçı yine kendi evinde oynayan mavi beyazlı ekip maçı 2-0 galibiyetle tamamladı. Şükrü Saraçoğlu stadyumunda oynadığı maçı ise yine 3-3’lük skorla tamamlayan madenciler deplasmandan 1 puanı çıkardı. Son olarak da 2012-13 sezonunda yine Fatih Terim’in çalıştırdığı Galatasaray ile UEFA Şampiyonlar Ligi 2. tur maçında karşılaştılar. İlk maçı İstanbul’da oynayan Schalke bu sefer 1-1’lik skor ile avantajı kaptı. Ancak maçın rövanşında kendi evinde temsilcimize karşı alınan 3-2’lik mağlubiyetin ardından Şampiyonlar Ligi’ne veda eden taraf oldular.
33 yaşındaki genç teknik direktör Domenico Tedesco’nun çalıştırdığı Schalke 04 maçlarını 61.482 kişi kapasiteli Veltins-Arena stadyumunda oynuyor.
Son Maçlar ve Kadro
33 yaşındaki genç teknik direktör Domenico Tedesco kariyerine Almanya’daki kulüplerin alt yaş takımlarında çalışarak başladı. İlk A takım tecrübesini ise 2. Bundesliga takımı Erzgebirge Aue ile yaptı. Ligin bitimine 11 hafta kala görevi devralan Tedesco, bu süreçte topladığı 20 puanla Aue’yi ligde tutmayı başardı. Bu iyi başlangıç sonrasında ligi 10. Sırada bitiren Schalke’nin sportif direktör Heidel aracılığıyla yaptığı teklifi kabul ederek ilk esaslı görevine başlayan Tedesco’nun ilk sezon yaptıkları itibariyle sansasyonel bir iş başardığını söylersek yanılmış olmayız. Bayern’in lig devam ederken yaptığı Jupp Heynckes hamlesi olmasa ligi şampiyon olarak bitirmeleri de muhtemeldi. Yine de hem ligi ikinci bitirmeleri hem de 3 yıl aradan sonra Şampiyonlar ligi arenasına dönmüş olmaları onlar açısından fazlasıyla olumlu. Schalke yönetimi de benzer düşünceler içerisinde olacak ki yaz döneminde Tedesco ile olan sözleşmelerini karşılıklı anlaşarak uzattılar ve aynı zamanda maaşta da iyileştirme yaptılar.
Beklentilerin fazlasıyla karşılandığı bir sezonun ardından gelen/giden oyuncular olarak transfer döneminin de bir hayli hareketli geçtiğini söylemek mümkün. Bu süreçte hem Alman Milli takımı hem de Schalke için büyük öneme sahip olabilecek Goretzka, Meyer ve Kehrer ile yollar ayrıldı. Ve bu oyunculardan sadece Kehrer takımına para kazandırarak transfer oldu. Meyer ve Goretzka ise sözleşmelerini tamamlayarak bedelsiz olarak Bayern ve Crystal Palace yolunu tuttular. Bunun yanında geçen sezonlarda kaptanlık yapmış; ancak bu sezon içerisinde Tedesco’nun forma garantisi vermeyeceğini bildirdiği tecrübeli isim Höwedes Rusya’nın yolunu tuttu.
Takıma yeni katılan isimler tarafında ise en fazla bonservis ödenen oyuncu Sebastian Rudy olurken geçen sezon Hoffenheim takımında en fazla gol atan oyuncu olan Mark Uth ise bedelsiz olarak takıma katıldı. Bunun yanında Lille’den Mendyl, Hannover’dan Sane, Mainz’dan Suat Serdar ve Real Madrid’in bünyesinde bulunan Omar Mascarell takıma katılan diğer isimler oldu.
Domenico Tedesco lige kendisinin en fazla benimsediği ve belki de 1 numara olarak gördüğü üçlü savunma düzeniyle başladı. Bu düzende oynanan ilk 4 maçta Schalke 04 sahadan puansız ayrıldı. Tabelada 0 puan yazmasının yanı sıra oyun da umut vadetmiyordu. Takım pozisyona girmekte zorlanıyordu, hareketlenme konusunda fazlasıyla yetersizdi ve oyunu elinde tutamıyordu. Beşinci haftada Tedesco’dan başlangıç planı olarak ilk değişiklik hamlesi geldi. Freiburg karşısında dörtlü savunma ile maça başlayan ve oyun olarak istediğini alan fakat tabelada yine mağlup olan bir Schalke izledik. Ancak bu mağlubiyet sonrası galibiyetin artık geleceğini gösteren bir oyun vardı sahada. Nitekim hemen arkasından oynanan ilk iç saha maçında Mainz’a, sonrasında ise deplasmanda Düsseldorf’a karşı üst üste 2 galibiyet kazanıldı. Bunun yanı sıra içeride dengeli bir oyun sonunda Porto ile berabere kalınırken, yine dengeli ve tatsız bir oyun ile Moskova deplasmanından galibiyetle dönüldü.
Schalke 04’ün bu sezon oynadığı resmi maçların tamamında aldığı sonuçlar şu şekilde:
Wolsfburg 2-1 Schalke
Schalke 0-2 Hertha Berlin
M.Gladbach 2-1 Schalke
Schalke 0 -2 Bayern
Freibug 1-0 Schalke
Schalke 1-0 Mainz
Düsseldorf 0-2 Schalke
Schalke 0-2 W.Bremen
——————————
Schalke 1-1 Porto
Lokomotiv 0-1 Schalke
Schalke’nin Şampiyonlar Ligi kadrosu ise şu şekilde:
Kaleciler: Ralf Fahrmann, Yannic Lenze, Alexander Nübel
Savunma: Hamza Mendyl, Matija Nastasic, Sebastian Rudy, Abdul Baba Rahman, Salif Sane, Ronaldo Naldo, Niklas Wiemann
Orta saha: Weston McKennie, Omar Mascarell, Suat Serdar, Nabil Bentaleb, Yevhen Konoplyanka, Benjamin Stambouli, Daniel Caligiuri, Amine Harit, Jannis Kübler, Alessandro Schöpf, Benjamin Goller
Forvet: Mark Uth, Franco Di Santo, Ahmed Kutucu, Guido Burgstaller, Steven Skrzybski, Cedric Teuchert, Breel Embolo
Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi
Domenico Tedesco tıpkı kendi jenerasyonundan olan Julian Nagelsmann gibi saha içerisinde alan parselasyonuna önem veren, taktik disiplini yüksek, aynı zamanda geçişler konusunda esnek ve bunun yanında oyuncularını farklı mevkilerde kullanmayı sıkça pratik eden bir teknik direktör. Şu ana kadar 9 resmi maçta 21 farklı oyuncuya forma şansı vermiş olması da bunu destekler nitelikte. Karşımızda böyle bir teknik direktör profili varken tek bir dizilimden ya da ilk 11 tahmininden bahsetmek pek kolay ve sağlıklı değil açıkçası. Dolayısıyla birden fazla dizilim ve onun üzerinden oyuncu yorumlamaları yapmak çok daha isabetli olacaktır.
Sezonun ilk maçı. Sol bekte Rahman Baba tercihi bir zorunluluk olmakla birlikte diğer tercihler taktiksel yorumlama olarak okunabilir. Burada sahaya yansıyan şey üçlü bir savunma seti, önünde ekstra olarak yerleştirilmiş garanti bir tutucu, kenarlarda iki bek, merkezde iki iç oyuncusu ve en önde 2 merkez forvet.
Sezonun ikinci maçı. Yine üçlü savunma fakat bir önceki haftadan farklı bir tarz mevcut. Merkez orta sahadan ve forvetten birer adam eksilterek takımı tam olarak 3-4-3’e kıran bir dizilim. Burada merkezde oynayan ikilinin sadece pasör olması, öndeki iki kenar oyuncusunun da dribbling ve 1v1 oyunu ile öne çıktığını söyleyelim.
Üçüncü hafta. Temeli yine üçlü savunma fakat ön taraftaki kurgu yine değişmiş durumda. Üç stoper ve kenar bekler sabit kalmak şartıyla; ilk haftada defansif orta saha, ikinci haftada kenar forvet tercihi kullanan Tedesco, burada ise 10 numara tercihi ile bir farklılık yaratma peşinde.
Sezonun ilk dörtlü savunma denemesi. Bu ve bir sonraki Mainz maçı benzer dizilim söz konusu. Esasen 4-2-3-1 olarak gözükse de rahatlıkla 4-3-3’e dönen bir yapı söz konusu burada da.
Bu da ligde oynadıkları son maçın dizilimi. Temeli dörtlü savunma olmakla birlikte yine farklı düşünceleri içeren bir merkez orta saha dizilimi söz konusu. İlk yarıda Suat Serdar 10 numara McKennie merkez orta saha oynarken ikinci yarıda bu iki oyuncu yer ve görev değiştirdi.
Yukarıdaki birçok maçtan aktardığım grafiklerde de görüldüğü üzere Schalke 04 taktiksel olarak fazlasıyla esnek bir takım. Üçlü ve dörtlü savunma gibi iki temel farklı düzeni oynayabiliyor olmakla birlikte kendi içerisinde de dörtlüyü ve üçlüyü farklı kombinasyonlarla sahada uygulayabiliyorlar. Bu veriler eşliğinde oyuncu değerlendirmelerine başlayabiliriz.
Fahrmann uzun süredir Schalke kalesini koruyan tecrübeli bir eldiven. Aynı zamanda takımın kaptanı. Cepheden gelen şutlarda etkili olmakla birlikte yan toplarda çizgisini terk etmeyen bir yapıya sahip. Son Bremen maçında sakatlığından sebep forma giyemedi. Durumunun net olmadığını ancak oynayabilecek durumda olması halinde formasının garanti olduğunu söyleyebiliriz.
Sol bekte yeni transfer Mendyl’in oynaması kuvvetle muhtemel. Sezon başında yeni transfer olmasından dolayı bazı maçlarda yedek soyunsa da genel itibarıyla Tedesco’nun güvendiği ve formayı verdiği biri. Tarz olarak top ayağındayken içeri kat etmeyi seven, pozisyon tamamlama noktasında ise çizgiyi iyi kullanan bir oyuncu. Kolay kart görmesi, kart sonrası mevcut davranışlarını törpülememesi gibi özelliklerinden dolayı mental olarak üstüne oynanabilecek biri kesinlikle. Şayet oynamaması halinde ilk alternatif ters ayaklı Schöpf olacaktır.
Sağ bekte sezon başından beri düzenli forma giyen Caligiuri olacaktır. O da topla içeri kat etmeyi seven, merkezde olgunlaşan Schalke hücumlarında ise kenarda boşta pozisyon almaya çalışan ve burada buluşacağı toplarla final pasını atması amaçlanan bir rolde oynuyor. Hücumda bekleneni veren ancak savunmada aynı şeyleri söyleyemeyeceğimiz bir isim kesinlikle. Özellikle duran toplarda, arka direğe gönderilen aksiyonlarda reaksiyon verme noktasında ciddi sıkıntılara sahip.
Üçlü savunma çıkılacaksa mevcut Nastasic – Naldo – Sane birlikteliğinin bozulmayacağı görüşündeyim. Şayet dörtlü bir kurgu planlanıyorsa deplasman maçı olmasından sebep Naldo – Sane ikiz kulesini tercih etmesi kuvvetle muhtemel. Merkez orta sahada
Tedesco’nun en fazla tuttuğu oyunculardan birisi Bentaleb. Bazen derinde, bazen içte görev alan oyuncunun hem pasla hem de dribbling yeteneğiyle topu ön tarafa taşıyabilecek olması onu diğer isimlerden ayıran en önemli özellikler olarak göze çarpıyor. Maç iç sahada oynanacak olsa merkeze en önce yazılacak isim olması neredeyse kesin fakat deplasmanlarda direnci biraz daha artırma adına Tedesco’nun farklı tercihlerde bulunması göz ardı edilmemeli. Orta sahada McKennie ve Harit’in sakatlıkları düzeldi ve son maçta forma giydiler. Harit’in en azından merkezde oynamasını beklemiyorum ancak McKennie’yi ilk 11’de görmek beni kesinlikle şaşırtmayacak. Rudy ve Suat Serdar da diğer ihtimaller olarak göze çarpan isimler. Buradaki tercihler biraz hocanın maçı nasıl düşündüğüyle alakalı şekillenecektir açıkçası. Merkezi sertleştirmek isteyecekse McKennie – Suat gibi isimlerin forma giymesi sürpriz olmaz. ‘Pas yapabileyim’ düşüncesine girerse Rudy ve Bentaleb öne çıkan adaylar olacaktır.
Şayet kenar forvetli bir düzende çıkılacaksa sol tarafta 1 numaralı tercih Konoplyanka olacaktır. Herkesin yakından tanıdığı, hücumu tek başına forse edebilecek bir isim. Hem sola hem sağa çalım atabilmesi, bunlara ilave yay civarına kestiği ortalar fazlasıyla değerli ve tehlikeli. Diğer kenarda Embolo daha muteber bir tercih olmakla birlikte merkezde Burgstaller’i oynatıp sağ kenarda Uth tercihi de görmek mümkün. Bunlara ilave olarak 2 forvetli Bursgtaller – Uth ve arkalarında Di Santo tercihi de düşük bir ihtimal olmakla birlikte görürsek şaşırmayacağımız bir hamle olacaktır.
Taktiksel Analiz (Hücum)
Metin aralarında ya da en sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim. Schalke 04 bir hücum takımı değil. Topla çok fazla oynama isteğine de sahip değil. Rakip sahaya yerleşerek hücum ettiklerine son maçlarda biraz biraz rastlıyoruz. Özellikle üçlü savunma oynarken bu yerleşik hücumlara ve topla oynama oranlarının yüksek olduğu maçlara rastlamak ise pek mümkün görünmüyor. ‘Yerleşik oynamıyorlarsa geçişleri iyi yapıyorlardır’ diyenler çıkacaktır, ancak tam olarak bu da doğru sayılmaz. Zira ellerindeki birçok oyuncu geniş alanda topu taşıyabilecek isimler değil. Schalke’nin hücum planları genel olarak 4 ya da 5 ana temelden oluşuyor açıkçası.
1: Stoperlerin forvetlerin hareketlenmelerine göre –özellikle merkeze- attıkları uzun toplar.
2: Konoplyanka’nın oynadığı maçlarda hücumun devamlı onun üzerine yıkılarak bireysel kalitesi üzerinden sonuç almak.
3: Merkezde elmas şeklinde pozisyon almak ve atakları burada olgunlaştırarak dışta kenar bekleri boş pozisyonda bulup atakları buradan sonuçlandırmak.
4: İster merkez ister kenardan gelişen hücum olsun, ceza sahası içerisine daima alt limit olarak topsuz koşuyla 3 adam sokmak.
5: McKennie’nin iç ya da 10 numara mevkisinde oynadığı maçlarda yaptığı topsuz ceza sahası içi koşularına hedef pas atmak.
6: Duran toplarda fazla kişiyle hücuma katılıp gol aramak. Kornerlerde en fazla ön direğe orta gönderiyorlar. Çaprazdan kullanılan duran toplarda ise genelde penaltı noktası ya da arka tarafa doğru kesme şeklinde ortalar gönderiyorlar.
Taktiksel Analiz (Savunma)
Schalke takımı savunmadan forvete kadar geneli itibarıyla fizikli oyunculardan kurulu bir takım. Teknik direktör Tedesco ismi zikredilince de öncelikli olarak akla gelen şey savunma anlamındaki dizilimler ve bunların karşılığını sahada net olarak gördüğümüz pratikler. Sahaya sürülen her bir farklı dizilimi içi boş rakamlar olarak değerlendirmek yerine alan parselasyonu adına atılmış yeni bir adım olarak görmemiz gerekiyor. Zira bu alanlarda görevlendirilen oyuncuların, maçları izlediğinizde de göreceğiniz üzere, topa doğru gelişen savunma görevleri var. Başarıp başaramamaları bir yana, uygulama gayreti ve disiplini konusunda taviz vermediklerini görmek mümkün.
Genel olarak Schalke 04’ün savunma eksileri ve artıları şöyle:
1: Akan oyunda, merkezden ya da kenar bekler üzerinden gerçekleştirilen ataklarda, yüksek atılan topları karşılama konusunda gayet iyi durumdalar. Zira geri dörtlüsü 1.82 – 1.96 – 1.98 – 1.79 boylarından oluşuyor. Özellikle Mendyl dışında da fizik olarak iyi durumdalar.
2: Üçlü savunma oynadıklarında 2 merkez forvetleri rakip stoperlerle eşleşirken, kanat bekleri ise rakip kenar beklerle eşleşiyor ve sıklıkla 3. bölgede topa yönelik baskılarını görüyoruz. Bu baskılar üzerinden iç oyuncuları biraz daha enlemesine hareket ediyorlar ve olası sarkmalarda tampon görevi görüyorlar. O da yetmezse üç stoperin iki kenarı hafif çapraz hareket ederek çizgiye doğru rakibe yapışıyor.
3: Ön alanda iki kenar bir merkez forvetle ya da iki merkez forvet ve arkalarında 10 numarayla oynadıklarında da iki stoper + oyun kurucuyu baskılıyorlar ve kenarlar yine rakip kenar beklerle eşleşiyor.
4: Savunmada dörtlü oynadıklarında genelde tercih ettikleri sistem 4-4-2. Burada temel görevlerin diğer 4-4-2’lerden bir farkı yok. Avrupa’dan alıştığımız oyun tarzının pratiğini uyguluyorlar.
5: Dörtlü savunma oynarken bir diğer esnek taktikleri ise 4-3-1-2. Burada merkez orta sahadaki üçlü biraz daha geniş alana yayılarak iki kenara tampon görevi görürken, öndeki 1+2 ise merkezden çıkışlara engel olmaya çalışıyorlar.
6: İster dörtlü ister üçlü oynasınlar, merkezde her zaman 1 adam ve pozisyonu boşta bırakıyorlar. Tam olarak beceremiyorlar demek de daha doğru olur açıkçası. Bunlardan yararlanmak için biraz yetenek, biraz oyun görüşü, biraz da denge bozan merkez hareketleri şart.
7: İlk maddede akan oyundaki hava üstünlüğünden bahsetmiştim. Bu üstünlüğün duran toplarda ilginç bir şekilde tam tersi olduğunu söyleyebilirim. 6 pasın hafif dışarısına gönderilen ön ve arka direk toplarında ciddi zaafları söz konusu.
Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi grup aşamalarında karşılaşacağı Schalke 04’ü sizler için analiz ettik. Temsilcimize, Alman ekibi karşısında gruptaki iki maçta da başarılar dileriz.