Şampiyonlar Ligindeki tek temsilcimiz Galatasaray’ın D Grubundaki rakipleri Schalke ve Porto karşı karşıya geldi. Sizler için bu karşılaşmayı analiz ettik.

İlk 11’ler ;

Ev sahibi Schalke 3-5-2 sistemiyle sahaya yerleşti. Dizilişte kilit nokta Bentaleb- McKennie- Suat Serdar 3’lü orta sahası oldu. Serdar ve McKennie  ikilisinin görevi Porto orta sahasına baskı kurmak ve Porto’nun en önemli özelliği olan orta sahadaki yoğun paslaşmasını engellemekti. Serdar’ın  11, McKennie’nin ise 19 başarılı pasla 90 dakikayı tamamlamasına karşılık Serdar’ın Havadan ve Yerden 31, McKennie’nin 35 ikili mücadeleye girmesi bu ikilinin asıl hedefinin rakibin oyun kurmasını engellemek olduğunu görebiliriz. Bentaleb ise 31 isabetli pası ile 23 mücadeleye girdi ve 2 mücadeleci orta sahanın arkasında topla çıkışlarda ön plana çıkan oyuncu oldu.

Porto ise lig maçlarındaki düzeninin aksine 3 önemli değişiklik ile maça başladı. Defansta Leite yerine Militao, orta sahada Sergio yerine Danilo ve son olarak da forvette  Pereire yerine Marega ilk 11 başladı. Rakibi ön alanda karşılayıp oyun kurmasına engel almaya çalışan Porto hücumda da birbirine yakın pozisyon alıp paslaşma sayısını ve hızını arttırarak pozisyon bulma niyetindeydi. Marega’nın forvet gibi gösterilmesine rağmen bir sağ açık gibi oynadığını, hücumlarda forvete koşular yaptığını ancak savunmada Maxi’nin önünde geniş boşluklar bıraktığını da belirtebiliriz. Porto orta sahasında Danilo’nun 39, Herrera’nın 37 ve Otavio’nun 42 isabetli pas ile 90 dakikayı tamamlaması Schalke’nin bahsettiğimiz baskısına rağmen Porto’nun topa sahip olduğunu gösteriyor.

 

 

 

 

Maç Sonu İstatistikleri

Maç sonunda oluşan istatistiklere baktığımızda Porto’nun %60 topa sahip oranla oynaması ve 506 pas denemesinde %83 isabet sağlaması Schalke’nin baskısına rağmen topu rakibe bırakmadığının bir başka göstergesi. Ancak burada dikkat çekmek istediğim nokta Key Passes sayıları olacak. Porto’nun bu top hakimiyetine rağmen key passes alanında 6 pasta kalması Schalke’nin kendi ceza sahası önünde ne kadar sağlam defans yaptığının göstergesi..

İstatistiklerde bir başka dikkat çekmek istediğim nokta da ikili mücadele. 246’sı yerden 71’i havadan olmak üzere toplam 317 ikili mücadeleye girmesi iki takımında bu sezon ulaştığı en yüksek rakamlar.. Porto’nun bu alanda da rakibine üstünlük sağlaması dikkat çekici bir diğer detay.

 

Porto’nun Hücum Yerleşimi ve Schalke’nin Savunması

Herhangi bir Porto maçında hücum dizilişinin bu şekilde olduğunu görebiliriz. Rakip ayırt etmeksizin her maçta stoperler dahil tam takım rakip yarı sahaya yerleşip bu bölgede yoğun ve hızlı paslaşmalar ile akıllı hücum ediyorlar. İlk olarak Herrera-Maxi-Otavio-Danilo alanına dikkat çekmek istiyorum. Porto’nun rakip sahaya yerleştiği anda paslaşmalar genellikle bu bölgede başlar. Daha sonra Brahimi’nin şekildeki alana yerleşmesi ile birlikte oyun kurulumu bu bölgeden ciddiye dönüşür. Top ayağında olan Brahimi’nin bu aşamadan sonra tercih ettiği 3 hücum tarzı bulunuyor;

1) Telles’i çizgiye koşturup Marega-Aboubakar ikilisini orta ile beslemek

2) Dikine koşusuna devam ederek Aboubakar’ı duvar olarak kullanıp kaleye kendisi gitmek

3) Daha da içe kat ederek ya şut fırsatı yaratıp ya defans arkasına başka oyuncuyu kaçırarak (Marega-Otavio ikilisi olur daha çok ) ya da tekrardan sağ kanada dönerek paslaşmaya devam etmek

Şimdi görseller ile Brahimi’nin tercihini ve Schalke’nin buna ne kadar hazırlıklı olduğunu gösterelim;

Brahimi tercih olarak Aboubakar’ı duvar olarak kullanıp kaleye kendisi gitmek istiyor. Sane atağın başlangıcından top Aboubakar’a gelinceye kadar oyuncuya yapışmış durumda.

Atağın devamında ise top Aboubakar’a gelince kendisini 1 adım geriye atan Sane, Brahimi’nin koşu yolunu kapatarak topa müdahalesiyle atağı sona erdiriyor.

Bu görselde de Porto’nun paslaşma hızını kesmek isteyen Schalke’nin topun olduğu bölgede rakibi ne kadar kalabalık karşıladığını görüyoruz. Bu bölgede paslaşmasına izin veren Schalke top kaleye yaklaştıkça baskısını arttırarak atakları sonlandırmakta. Az önce istatistiklerde değindiğimiz anahtar pasın 6’da kalmasının temel nedeni olarak bu anlayışı gösterebiliriz.

Porto’yu çok iyi analiz eden Tedesco’nun bir başka önlemi olarak Porto’ya yaptığı ön alan baskısını gösterebiliriz. Lig maçlarında önde yediği baskı sonrası kaybettiği toplarla kalesinde pozisyon vermesini çözen Alman hoca 7 kişiyle rakibi ön alanda karşıladı. Ancak burada bir not bırakmak lazım. Porto’nun ön alan baskısı yediği lig maçlarında orta sahada Sergio-Herrera ikilisi yer alıyordu ki bu maçlarda kalesinde ciddi pozisyonlar verdi. Ancak bu maçta defansın hemen önünde fizik olarak güçlü ve ayağı da oldukça iyi olan Danilo’nun yer alması ön alan baskısında Porto’nun pozisyon vermesi sorununu çözdüğünü söyleyebiliriz. Lig maçlarında yer alan Sergio ayağına hakimiyet olarak yeterli düzeyde olsa da baskı yediği maçlarda hataya yakın bir isim olduğunu da belirtelim.

Porto’nun rakibi karşılaması ve Schalke’nin hücum planı

Maç özelinde oyun kimliğini net şekilde ortaya koyan Porto, rakibe göre strateji geliştirenin Schalke olduğunu söylesek yanılmış olmayız. Defansta rakibin güçlü olduğu özellikleri durdurma üzerine plan yapan, hücumu da rakibin savunma şekline göre planlayan ekip ev sahibi Schalke idi..

Porto’nun alamet-i farikalarından birisi de rakibi ön alanda karşılaması.. Yukardaki görselde görüleceği üzere merkezi Danilo-Otavio-Herrera-Brahimi-Marega-Aboubakar hattı ile çok iyi kapatan Porto rakibi kanatlara yönlendirmek istiyor ve burada oyunu sıkıştırarak top kazanıp kontratak başlatma planı yapıyor. Rakibine çok iyi çalışan Tedesco’nun ise bu dizilişi çözmek için uyguladığı plana aşağıdaki görselde bakalım;

Yine kalabalık şekilde rakibi ön alanda karşılayan Porto, Schalke stoperlerine baskısını arttırıyor. Top ayağında olan Sane (Ayağı pek iyi değildir) oyunu merkeze veya kanada yönlendirmek yerine bu hattı uzun pasla çözmeye çalışıyor.

Pasın devamında Embolo’nun defans arkasına koşusunu görüyoruz.

Bunu bir istisna olmadığını ve merkezdeki bu savunmayı uzun toplar ile çözmeye çalıştığını aşağıdaki bir kaç görselle gösterelim.

Yukardak bu kez top ayağında olan oyuncu 3’lü defansın ortasında yer alan Naldo..

Ve yukardaki görselde yine defans arkasına koşu yapan Schalke’li oyuncu

Bu kez top sol stoper Nastasic’de.. Defanstaki diğer isimlere göre ayağı daha iyi olan Nastasic’de merkezi kısa pasla geçmek yerine kanada uzun pasla oynuyor. Schalke’nin bulduğu gol de uzun pasla kontratak başlatması ve sonrasında rakibe yapılan baskı sonucu gelmesi Schalke’nin planının tuttuğunun göstergesi olarak belirtebiliriz.

Bir not olarak da Marega’nın pozisyonunu ve defansif açıdan yarattığı zafiyeti gösterelim. İlk olarak Porto teknik direktörünün Marega planını açıklamaya çalışalım.

Yukardaki görselde Dakika 15.47 ve Porto atağa yine sağ kanatta paslaşmaları ile başlıyor. Marega’nın topla buluştuğu yer ve dakika bizim için şu aşama için önemli.

Marega pası verdikten yaklaşık 17 saniye sonra sağ kanattan sol açığa yaptığı koşu ile Schalke defans yerleşimini bozmaya çalışıyor. Nastasic’i kendisi ile birlikte götüren Marega Schalke sol kanadında bir boşluk yaratıyor. Orta sahaya gelen Aboubakar bu dakikadan sonra Nastasic’in boşalttığı alana koşu yapıyor. Herrera’nın hemen orta yapma pozisyonunda olması da tesadüf değil tabiki :)

Marega’nın bu koşuları ile Schalke defans düzenini bozmaya çalışan Conceiçao, hücum desteği çok iyi olan sağ beki Maxi’yi ise hücuma dahil etmiyor, bu bölgede kalmasını istiyordu. Ancak Maxi’nin önündeki boşluklar Schalke açısından da fırsatlar yarattı.

3 görselde de görüleceği üzere Marega’nın defansta pozisyon alamaması Schalke için ciddi fırsatlar yarattı ancak Schalke’nin bu boşluklardan yararlanabildiğini pek söyleyemeyiz. Porto teknik direktörü Conceiçao verilen bu boşluklar üzerine günün etkisiz ismi Aboubakar’ın yerine Corona’yı aldı ve sağ kanada yerleştirdi. Marega’yı ise forvete alarak bu zafiyeti kapatmaya çalıştı.

 

SONUÇ

Schalke-Porto karşılaşması pozisyonun bol olduğu yüksek tempolu bir maç olmadı. Schalke’nin defans güvenliği yüksek, mücadele gücü üst düzey, rakibi nasıl yenerim değil de rakibi nasıl durdururum tarzı oyunu hücum gücü yüksek Porto adına da kısır bir maç olmasını doğurdu. Defans anlamında başarılı bir maç çıkarsa da Naldo’nun sebebiyet verdiği 2 penaltı nedeniyle kalesinde gol gören Schalke 1 puana razı oldu. Şampiyonlar Liginde yazısız bir kural olan “Deplasmanda yenemiyorsan yenilme” kuralını uygulayan Porto’da 1-0 geriye düştüğü maçta penaltıdan bulduğu gol sonrası beraberliği yakalaması üzerine defansif önlemleri arttırıp beraberliği kabullendi.