Süper Lig’de 4.haftanın en önemli maçı olan Trabzonspor- Galatasaray mücadelesi maç öncesi taraftarlara bol gollü bir maç olacağının sinyallerini verirken taraflar birbirlerine skor üstünlüğünü sağlamak için saha içinde taktik savaşları verdi. Ev sahibi Trabzonspor Konferans Lig’i elemeleri sebebiyle sezonu erken açmanın kondisyon olarak avantajını oynadıkları Süper Lig maçlarında sahaya yansıtırken son 3 lig maçında rakip ağlara 8 gol atıp kalesinde 2 gol gördü. Abdullah Avcı takımlarının topa hakim oyun anlayışı ve saha içi yerleşmeye verdiği önem bilinirken iddialı kadrosuyla harmanlayarak taktiğini pekiştirmesi Trabzonspor’un performansını arttıran unsurlardan olmuştu.
Deplasman ekibi Galatasaray ise sezon öncesi yenilenen ve gençleşen kadro yapısıyla daha dinamik bir takım oluşturdu. Sezon öncesi Avrupa Ligi elemelerinde boy gösteren Sarı Kırmızı’lılar ön elemeleri geçip adını gruplara yazdırmıştı. Sezona galibiyet ile başlayan Galatasaray oynadıkları 3 maçta 2 galibiyet 1 beraberlik alırken 6 gol atıp kalesinde 3 gol gördü. Son oynadıkları lig maçında 2-0’ın üstünlüğünü koruyamayan Galatasaray Trabzonspor maçında da dejavu yaşayarak maçın 2-0’dan 2-2’ye gelmesine engel olamadı.
İLK 11
Ev sahibi ekip sahaya 4-2-3-1 dizilimi ile çıkarken rakip Galatasaray 4-1-4-1 ile çıktı.
GÖRSEL ANALİZ – TRABZONSPOR
Trabzonspor oyun kurulumunda Vitor Hugo ve Edgar’ı orta saha çizgisinde tutarak oyunu rakip sahaya yıkmaya çalıştı ve olabilecek rakip kontralarında takım boyunu daraltmaya çalışarak oynadı. Trabzonspor beklerini iki farklı yarıda da gördüğümüz gibi orta saha merkez bölgesine doğru kaydırarak orta saha oyuncusuna çevirmeye çalıştı. Top hakimiyetinin kendisinde olmasını isteyen Trabzonspor bu uygulama ile kendisine merkezde pas opsiyonu yarattı ve kenar çizgilerde kanat forvetlerine boş bir alan bulmasını sağladı.
İlk yarı İsmail Köybaşı ile yapılmaya çalışılan taktik oyuncu değişiklikleriyle Denswil ile devam ettirildiğini görüyoruz. Bakasetas ve Hamsik forvet hattının gerisinde konuşlanırken Galatasaray stoperleri ile beklerinin arasına girerek hücum zenginliği yaratma çabasındaydı.
BULUNAN 2.GOL
Trabzonspor skoru 2-2’ye getirdiği atağın başlangıcında Yusuf Sarı ve Nwakaeme’yi dar alana yaklaştırdığını görüyoruz. Galatasaray’ın merkezinde oluşabilecek zaafları kovalayan Trabzonspor dar alana soktukları oyuncularının arkasının boş olmasını sağlıyor ve nitekim de gözüktüğü gibi Hamsik ve Bakasetas 3.bölgede kanatlarda boş bir alan yakalama şansına sahip olmuştu. Hamsik’in 3.bölge koşusunu takip edemeyen Kerem Aktürkoğlu rakibinin bomboş bir alan yakalamasını önleyememiş ve usta ayak Hamsik 3.bölgeye yaptığı koşu ile takımına beraberliği getiren golün mimarlarından oluyordu.
PAROLA – STOPER VE BEK ARASI BOŞLUKLAR
Trabzonspor maç boyunca Luyindama ve Yedlin tarafının arasına attıkları toplarla pozisyon buldu. Yukarıdaki görsellerimizde forvet arkasında konuşlanan Hamsik ve Bakasetas bu boşluklara yaptıkları koşularla maça direkt etki etti. Galatasaray savunması maç boyunca bu koşuları engelleyemeyince durum gittikçe farklılaşmaya başlamıştı. 1.görselde Bakasetas’ın yaptığı koşuda 2 Galatasaray’lı oyuncunun takip edememesi sonucunda Trabzonspor ilk golünü buluyor ve aslında maçın kilidinin kendileri adına nereden çözüleceğini bulmuş oluyordu. Bu golden 10 dakika sonra hatasından ders çıkarmayan Galatasaray savunması Hamsik’in yine aynı boşluğa koşu atmasını engelleyemedi. Trabzonspor Galatasaray’ın 1.bölgede yaptığı dar alan savunmasını stoperler ve bekler arasındaki boşlukları kullanarak çözmeye çalıştı ve ana hücum planı olarak bunu belirledi.
GALATASARAY
Galatasaray genellikle Nelson’un ayağından çıkan paslarla oyun kurmaya çalışırken Berkan ve Cicaldau stoperlere yakın kalıyor forvet arkası oynayan oyuncu ise oyunu çizgilere genişletiyordu. 1 ve 2. Görsellerde oyunu genişleten isim değişkenlik gösteriyor ama plana sadık kalınıyordu. İlk görselde Cicaldau oyunu geniş alana yayıp takımına opsiyon yaratırken 2. Görselde bu görevi Morutan yapmakta. Galatasaray iki görselde de kanat forvetlerini iç bölgeye sokarak defans arkası boşlukları değerlendirmek isterken arkalarında oluşan boşluklara beklerini getirdi. Yedlin Aanholt’a göre daha çok hücuma katkı sağlamaya çalışması ve genellikle oyunu genişleten orta saha oyuncusunun sağ bölgeye açılmasının sebebi İsmail Köybaşı ve Nwakaeme arasındaki oluşan büyük boşluklardı. İki oyuncunun da savunmasının zayıf olması Galatasaray hücumlarının bu bölgeye yönlendirmişti.
ALAN KAPATMA VE PRES
Galatasaray topu karşılarken Trabzonspor’lu oyuncuları markaj altına sokuyor pas opsiyonlarını kapatmaya çalışıyordu. 1.bölgede uygulanan alan savunması 2.bölgede adam adama uygulamasına dönüşüyordu. İlk yarıda Emre Kılınç ve Kerem ile uygulanan presler ikinci yarıda Babel ve Kerem ile devam ettirilirken merkezde Hamsik , Bakasetas ve Berat’ı top ile buluşmalarını engellemek için yapılan plan görüntülerde ki gibiydi. Topu karşılarken oyunun boyunu kısaltan Galatasaray defansı çizgi halinde tutmaya özen gösteriyor ofsayt taktiğini uygulamak istiyordu. Bu savunma anlayışından sonra yapılan presler ile hücumda şans yaratmak isteyen Galatasaray ilk golü de yapılan bu preslerden buldu.
Galatasaray yukarıda gösterdiğimiz şekilde alan kapatma sonrası yaptığı şok presle hücumunu oluşturuyordu. Görselimizde yer alan 1. Golün öncesi yapılan preste Galatasaray 3 oyuncusu ile aktif koşu yaparken Trabzonspor’lu oyuncuların oyun kurulumunu engellemeyi başarmıştı. Trabzonspor’lu 5 oyuncunun statik şekilde kalarak Edgar’a pas opsiyonu yaratamaması aslında bu sonucun başlıca sebeplerindendi. Vitor Hugo’nun ve beklerin geniş alana yayılıp oyunu açmaması orta saha oyuncularında hareketsiz kalması Galatasaray preslerinin başarılı olmasını sağladı. Skorun 1-0’a geldiği dakikada Galatasaray’ın yaptığı pres göze hoş gelse de hatanın büyük payı Trabzonspor’lu oyuncuların görselde ki gibi oyunun içine dahil olmamalarıydı.
Hücum geçişlerinde tüm orta saha oyuncularını kullanmak isteyen Galatasaray ikinci yarı en arkada Aytaç’ı bırakarak hücum yapmaya çalıştı. Sağ bölgede Yedlin’in defansta sıkıntı yaşaması sebebiyle ikinci yarıda ataklara daha az katılması Galatasaray’ın sağ açıkta oluşan boşlukları orta saha oyuncularından gelen katkılarda değerlendirmeye çalıştığını gördük. Kerem top ile merkeze doğru girerken arkadaki boşluğu bu sefer Berkan değerlendirmeye çalıştı. İkinci yarının ilerleyen zamanlarında çift forvete dönen Galatasaray Halil Dervişoğlu’nu gezici forvet görevi verdi. Muhammed ise defansın markajını üstüne alıp Babel’in boş şekilde pozisyon bulmasını amaçladı.
SAYISAL ANALİZ
Trabzonspor’un şut verilerini kontrol ettiğimizde şutlarının çoğunu ceza sahası içinden çektiğini görüyoruz ki attıkları gollerde ceza sahası içinden gelmiş durumda. Ceza sahası içinde bir çok şans yakalayan Trabzonspor gol harici bulduğu ceza sahası içinden toplam 8 şutta yalnızca 1 isabetli şut çıkarmış. Ceza sahasında kaleye isabetli şut çekmede zorluklar yaşayan Trabzonspor ceza sahası dışından çektiği şutlarda %50’lik bir oran yakalamış. 3.bölgede bitiricilik kısmında sıkıntı yaşayan Trabzonspor şut istatistiklerinde de bu analizimizi destekler şekilde karşımıza çıkartıyor.
Galatasaray’ın şut istatistiklerine baktığımızda ise rakibine nazaran daha çok ceza sahası dışı şutları çekmiş durumda. Bunların başlıca sebepleri olarak Galatasaray’ın belirlediği hücum stratejisi diyebiliriz. Oyunu geride kabul edip rakibin oyun kurulumunu preslerle engellemeye çalışan Galatasaray presler sonrası kazanılan toplar ile kaleye ulaşmaya çalıştı. Ceza sahası içine rakibine göre pek fazla giremeyen Galatasaray kazandıkları toplarla ceza sahası dışından kaleyi yokladılar. Goller harici ceza sahası içinden çektiği şutlarda daha verimli bir isabet oranı yakalayan Galatasaray yapılan direkt hücumların meyvesini zaman zaman aldı.
İki takımın pas istatistiklerine baktığımızda Trabzonspor’un daha çok pas yapan taraf olduğunu görüyoruz. Maç boyunca topun hakimi Trabzonspor’da olsa da ilk yarı kalelerinde gördüğü gollerle oyunun hakimiyetini kaybetmişlerdi. Anahtar pasları kontrol ettiğimizde ev sahibinin yine üstünlüğü bulunmakta. Galatasaray’ın toplam anahtar pas denemesi Trabzonspor’un başarılı anahtar pasları ile aynı sayıda olması Galatasaray’ın geçiş hücumlarının zayıf kaldığını gösteriyor bize. Geçiş hücumlarında atağı başlatan veya atağı bitiren olay atılan kilit paslar olduğu için bu yorumu yapabiliyoruz.
Anahtar paslarda üstünlük kuran Trabzonspor’un bu pasların atıldığı yerleri gösteren verimizi kontrol ettiğimizde ceza sahası dışından 6 anahtar pasa sahip olan Trabzonspor ceza sahası içinden ise 4 isabetli anahtar pas bulmuş durumda. Trabzonspor’un ceza sahası içinden bulduğu pasların bölgeleri görsel analizimizde gösterdiğimiz gibi Yedlin-Luyindama arası atılan paslardı.
Galatasaray’ın attığı anahtar pasların bölgelerini kontrol ettiğimizde ise 7 anahtar pasın 6’sının ceza sahası dışından gerçekleştiğini görüyoruz. Bu pasların genellikle ceza sahası dışında olması yukarıda söylediğimiz gibi atağı başlatan pasların anahtar paslar olmasıydı. Bu istatistiklere göre Galatasaray’ın hücumu bitirirken değil de geçiş başlangıçlarında atılan anahtar pasların çok olması bize bu istatistiği açıklıyor.
Trabzonspor Galatasaray’ın sağ bölgesini zaaf olarak belirlerken Galatasaray ise rakibin sol bölgesini zaaf olarak belirlemişti. İki takımda belirledikleri bölgelerden goller buldu. İstatistiklerine baktığımızda Trabzonspor sağ kanattan geliştirdiği ataklar için %11 verimlilik sağlarken sol taraftan geliştirdiği ataklarda iki katından fazla orana sahip olarak %24 verimlilik yakalamış durumda.
Galatasaray’ın hücum bölgelerini karşılaştırdığımızda ise sol kanattan yaptığı ataklarda %9 gibi bir verimlilik yakalarken ana planı olarak tercih ettiği sağ kanatta Trabzonspor gibi iki katından fazla bir oran yakalaması (%19) iki takımında neticede planlarının işlediğini gösteriyor.
Kaybedilen topların toplamında iki takımda birbiriyle eşit sayıda istatistik yakalamış. Kendi yarı sahasında kaybedilen toplarda da birbiriyle neredeyse aynı sayılarda top kaybeden iki takım birbirine üstünlük sağlayamamış ve maçın mutlak hakimini ortaya çıkaramamışlardı.
SONUÇ
Dev maçta Fatih Terim’li Galatasaray milli ara öncesi düştüğü durumu tekrarlayarak yakaladığı iki farklı skoru elinde tutamadı ve beraberliğe boyun eğmek zorunda kaldı. Trabzonspor teknik direktörü Abdullah Avcı ise ilk yarıda yenilen gollerde bireysel hataların payı olması sebebiyle devre arası gelmeden oyuncu değişiklikleriyle maçı kurtarmaya çalıştı ve beraberliği alan hatta galibiyet fırsatı da bulup kaçıran taraf oldu. İki teknik adamda yaptığı oyuncu değişiklikleriyle oyuna temas etmek isterken Trabzonspor bu değişikliklerden daha fazla yarar sağlayan taraf oldu.