Trabzonspor Süper Lig’in 4. haftasında Medical Park Stadyumu’nda Galatasaray’ı konuk etti. Maç öncesi iki takımın verilerini ve performanslarını kontrol edersek Trabzonspor ligde oynadığı ilk 3 hafta karşılaşmasında 2 galibiyet 1 mağlubiyet alırken aldığı bu mağlubiyet ligin 3. haftasında Antalyaspor karşısında 5-2’lik bir skorla oldu. Bordo Mavililer için skor açısından kırıcı bir mağlubiyet olsa da hafta içi oynayacakları Kopenhag galibiyeti onların morallerini yükseltecekti. Kopenhag maçında da istediği sonucu alamayan Trabzonspor Şampiyonlar Ligi play off maçında elenerek turnuvaya veda etti.
Galatasaray ise sezon başında Okan Buruk’u takımın başına getirerek sezona girerken yıldız oyuncu transferleriyle ligin en büyük favorilerinden olduklarını göstermişlerdi. Ligde oynadıkları ilk 3 hafta karşılaşmalarında 2 galibiyet 1 mağlubiyet alan Sarı Kırmızılılar yendikleri maçlarda ve yenildikleri maçlarda sadece 1 gol atıp 1 gol yedi.
– Galatasaray ile oynadığı son üç Süper Lig maçını kaybetmeyen Trabzonspor (1G 2B) daha uzun serisini Ocak 1977-Kasım 1998 arasındaki dört karşılaşmalık süreçte yaşadı (1G 3B).
– Trabzonspor ile oynadığı son altı Süper Lig maçının sadece birini kazanan Galatasaray (3B 2M) tek galibiyetini bu süreçte gol yemediği tek karşılaşmada deplasmanda 2-0’lık skorla aldı (Aralık 2020).

İLK 11’LER

Ev sahibi Trabzonspor sahaya 4-3-3 şeklinde dizilirken Galatasaray ise 4-2-3-1 şeklinde maça başladı.
                                                                                                                                    GÖRSEL VE VİDEO ANALİZ
TRABZONSPOR
– OYUN KURULUMU 

Trabzonspor 1.bölgede Bartra ve Hugo’nun oyun kurucu özelliklerini kullanarak topu 1 .bölgeden 2. ve 3. bölgelere ayağa paslar ile taşımaya çalışıyordu. Bu organizasyonu kurarken Abdullah Avcı geçen sezon bir bekini hücuma çıkartıyor diğer bekini stoperlerin yanında tutarak defansı 3’lüyordu. Bu maçta da bu taktiği devam ettiren Avcı’nın takımı Eren’in çıkışında Larsen’in stoperlerin yanında kaldığını görüyoruz. Gbamin orta sahanın merkezinde pozisyon alırken Dorukhan ise hücum hattına yakın şekilde pozisyon aldı.

Bardhi maç boyunca Cornelius’un yanına gelerek forveti ikileme çabasındaydı ve oyunun kitlendiği dönemlerde 2.bölgeye kadar gelip topu 3.bölgeye taşımaya çalışıyordu. Trezeguet ise Galatasaray’ın dar savunma yapısının zaafını kullanmak adına kendini çizgiye yakın tutuyor Galatasaray savunmasının genişlemesini sağlamaya çalışmıştı.

Trabzonspor Galatasaray karşısında set hücumunu kurmakta zorlandığı süreçlerde stoperlerin ayağından 3.bölgeye doğru uzun paslar attı. Bardhi ve Cornelius bu uzun paslar için hedef olurken bu denemeler Trabzonspor’a beklediği pozisyonları getirmedi.

  • HÜCUM ORGANİZASYONLARI

Trabzonspor maçın 11.dakikasında direğe takılırken kurdukları organizasyon aslında maç boyunca en iyi kurdukları organizasyonlarından biriydi. Topu almak için orta sahaya yaklaşan Cornelius rakip stoperi beraberinde getiriyordu. Djanıny sağ kanat pozisyonunda maça başlasa da içe bükülüp 2. bir forvet gibi yaklaşırken hücumu Bardhi ile 3’lüyordu. Dorukhan Djanıny’nin yerine sağ kanata geçip o boşluğu doldurunca Trabzonspor ceza sahasına 2 uzun boylu oyuncusunu sokabilmiş oldu.

Maçın ilk yarısında iki takımda orta saha hakimiyetini kaybetmişti. Sürekli gelgite dönen oyun iki takım oyuncularını yoruyordu ve kendi 1.bölgelerinde açıklar oluşmaya başlamıştı. Trabzonspor bu açılan boşlukları Djanıny ve Trezeguet’in hızını kullanarak lehlerine çevirmeye çalışırken Galatasaray’da aynı şekilde Kerem ve Yunus’u kullanarak cevap vermeye çalışıyordu. Trezeguet oluşan boşluğu özel yeteneği ile rakibini ekarte ederek Trabzonspor’un ilk tehlikesini yaratmıştı.

Trezeguet yine Galatasaray’ın kaybettiği top sonrası oluşan büyük boşluğu dripling ile geçerken son vuruşlarında ki kötü vuruşları  maçın kilidinin açılmasını engelledi. İki takımda savunma arkasında büyük boşluklar verdi ve maçın iki takım için genel özeti bu gibi pozisyonlar olmuştu.
GALATASARAY 

  • OYUN KURULUMU  Galatasaray oyun kurulumunda Aanholt’un tekniğini kullanmak için Aanholt’u stoperlerin yanında bırakıyordu. Defansı 3’leyen Sarı Kırmızılılar Sacha Boey’i orta sahaya yaklaştırıyordu. Torreira – Sergio- Mertens ise merkezde birbirine yakın oynayarak Nelsson’a pas opsiyonu yaratıyordu. Bu kurulum artık topa sahip olan takımların klasik dizilimi olurken hücum oyuncularının topu aldıklarındaki etkisi kurulumun başarı oranını belirliyordu. Maçta etkisini çok gösteremeyen Seferovic ise bu gibi pozisyonlar sonrası topu iyi değerlendiremeyince atakların ömrü kısalmıştı.
    SERGİO VE MERTENS’İN VÜCUT DİLLERİ

Galatasaray  Van Aanholt’u bekleterek Sacha Boey’i hücuma çıkarmıştı. Yunus merkeze inerek takımına pas opsiyonu yaratırken Sacha Boey Yunus’un bölgesine giriyordu. Torreira- Sergio – Mertens üçlüsü  yine merkezde üçgen oluşturarak pozisyon alırken rakip yarı sahada savunma arkasına koşu atabilecek hızlı oyuncuları kullanmak için Sergio çizgiye  deplase oluyor Kerem ise rakip stoper ve bek arasına giriyordu.
HÜCUM ORGANİZASYONLARI   


MERTENS – YUNUS  (3 PAS İLE ORGANİZASYON)

İki takımda kaybedilen toplar sonrası geçiş hücumlarında  kalesinde pozisyon vermişti. Trabzonspor bunu Trezeguet ve Djanıny’i kullanarak yaparken Galatasaray’ın Yunus ve Kerem ile yaptığını söylemiştik. Galatasaray’ın en net pozisyonlarından biri olan bu pozisyon Yunus ve Mertens iş birliği ile toplamda birbirlerine attıkları 3 pas ile Mertens’in kaleci ile karşı karşıya kalmasını sağlamıştı.  Orta sahaların çok kolay geçildiği iki takımında orta saha hakimiyetini kaybettiği bu maçta en önemli faktörler geçiş hücumları ve rakibin yapacağı hatalar olmuştu.

İki takımda çok oyunculu bir organizasyon yerine direkt geçiş hücumlarını yapması kaybedilen orta sahalar sayesinde olmuştu.
     HATALAR SİLSİLESİ

Dakika 77’de Abdülkerim tarafından Gomis’e atılan pas isabet bulmasa da Bartra’nın büyük hatası topu Mertens’in önüne düşürmüştü. Gomis’in hata yapan Bartra’nın arkasına koşu atması ve Mertens’in hiç bekletmeden pası atması deplasman ekibini bir başka net pozisyona sokmuştu. İlk yarıda Mertens değerlendiremezken ikinci yarıda da  Gomis pozisyonu değerlendiremiyor ve bir başka şans daha Galatasaray adına kaçmıştı.
2. videoda ise Berkan topu rakip ceza sahası önüne doğru sürerken Kerem merkezde pozisyon alıyor ve kendini boşa çıkarmak adına ceza sahası yayına çekiyordu. İstediğini yapan Kerem Berkan’dan gereken pası alamasa da Bartra’nın bir başka hatasında takım arkadaşından alamadığı pası alıyor. Boş pozisyonda bitiremeyen Kerem eşitliği bozamıyordu.

3 net pozisyona giren Galatasaray bu pozisyonları cömertçe harcayınca skor tablosu değişmiyor ve iki takımda 1’er puan ile ayrılmış oluyordu.
VERİSEL ANALİZ

Trabzonspor’ lu oyuncuların maç boyunca aldığı ortalama pozisyona baktığımızda Djanıny’nin  Cornelius’a yakınlaşarak oynadığını o boşluğa da Larsen’in yaklaştığını görüyoruz. Dorukhan’da sağ bölgeye yakın oynayınca Trabzonspor o bölgede biraz daha kalabalık olmuştu. Videolu ve görselli analizimizde gösterdiğimiz gibi Trezeguet çizgiye yakın oynayarak Galatasaray’ın dar savunma anlayışını açmaya çalışıyordu ve oluşabilecek açık alanları değerlendirmeye çalışıyordu.  Takım boyunu birbirine yakın tutan Trabzonspor 3.bölgedeki oyuncusuyla stoperi arasındaki mesafeyi dar tutarak merkezin kontrolünü bu şekilde ele almaya çalışmıştı.

Galatasaray’ lı oyuncuların ortalama pozisyonlarında ise yine yukarıdaki analizlerimizde bahsettiğimiz gibi merkezdeki üçlü orta saha birbirlerine yakın şekilde pozisyon aldığını burada da görüyoruz. Van Aanholt’un Sacha Boey’e göre daha geride kaldığını ve defansı üçlemesi Galatasaray’ın hücumda 3’lü bir yapıya bürünmesini sağlarken Yunus ve Sacha Boey’inde hücuma katılımını arttırmak adına bir set çizilmişti.

İki takımda ikinci yarı sadece 1’er tane isabetli şut çekerken toplamda ise maç boyunca 7 isabetli şutun olması hücumsal anlamda iki takımında düşük bir performans gösterdiğini bizlere kanıtlıyor. Özellikleri Trabzonspor toplamda 3 isabetli şut bulurken bu şutların hiçbiri ceza sahası içinden gelmedi.

Galatasaray ise toplamda bulduğu 4 isabetli şutun hepsini ceza sahası içinden buldu.

Hücum bölgelerinde Galatasaray hem Boey’i kullanarak hem Yunus’u tercih ederek sağ bölgeyi  sol bölgeye göre daha çok tercih etti. Merkezden de çok atak deneyen Galatasaray kanat forvetlerini merkeze sokarak ve Mertens’in yeteneklerinden faydalanmak adına bunu gerçekleştirdi.
Trabzonspor ise az sayıda gerçekleştirdiği atakların etkin olanlarının çoğu sağ kanattan Trezeguet’in ayağından gerçekleştirmişti. Geçiş hücumlarında Trezeguet’in hızını kullanan ev sahibi ekip ilk yarıdaki hücum istatistiğini ikinci yarıda gerçekleştiremedi. 

Kayıp toplar ve geri kazanılan topların istatistiklerinde Trabzonspor ikinci yarıda geri kazandığı 21 topun sadece birini rakip sahada gerçekleştirdi. Yani kaybettiği toplarda rakip sahada başarılı pres yapamayan Trabzonspor rakibine varlığını hissettiremedi. Galatasaray ise rakibine göre daha fazla topu geri kazanarak girdiği pozisyonların baskı sonucu olduğunu söyleyebiliriz. 

Toplam 16 pres gerçekleştiren Trabzonspor %19’luk bir başarı yakarlarken Galatasaray yaptığı 9 preste %67’lik bir başarı oranı yakaladı.

Trabzonspor’un en sık denediği 5 kombinasyonda dikkat çeken istatistik Eren Elmalı – Trezeguet ve Eren Elmalı-Cornelius bağlantıları oldu. Cornelius ile Eren’in birbirleriyle bağlantı kurup Trezeguet’i kaçırma düşüncesi maç boyunca devam etmiş ama sadece 2 pozisyonda etkili hızlı geçişi sağlayabilmişlerdi.

Galatasaray’ın en sık denediği organizasyonlara bakarsak Yunus ve Boey en çok bağlantı kuran iki isim oldu. Aslında taktikte zaten anlattığımız gibi bu ikili tarafından çizilince bu istatistik bizleri şaşırtmadı. Bir başka dikkat çekici nokta ise Yunus’un Sergio ile kurduğu bağlantıydı. Bu ikilinin de bağlantısı en çok bağlantı yapanlar sırasında 3. oldu. Sağ tarafı kullanırken kadife ayak Sergio’yu da dahil eden Galatasaray hücum yönünü sağ tarafa çizerken orta sahadan bir ismi daha bu plana sokmuştu.

SONUÇ

Trabzonspor bu derbiden taraftarın önünde alınacak bir galibiyetle moral motivasyonunu tekrar düzeltecek durumdayken  çıkışa geçmek için bir şansı tepti. Galatasaray’da ligde oynadığı kısır geçen maçlara bir yenisini daha ekledi. Maçtan önce giriş kısmında yazdığımız istatistiklerde son 3 maçında toplam 3 gol olan Galatasaray bu maçla ile birlikte oynadığı 4 maçta sadece 2 gol atabildi. Kalesinde az gol gören Sarı Kırmızılılar bu özelliğiyle öne çıkarken  hücumsal performansının yetersiz olması  onlar adına negatif unsur oldu. İki takımında birbirine diş geçirememesi ve üstünlüğünü kabul ettirememesi maçın sonucunu kaçınılmaz kıldı. Bu maç sonucuyla beraber Trabzonspor ve Galatasaray puanını 7’ye çıkardı ve ligde aynı istatistikleri yakaladı (2g 1b 1m).

  • Trabzonspor 90 dakika boyunca sadece 1 başarılı kilit pas attı.
  • Galatasaray’da hücumda en çok ikili mücadele kazanan isim Torreira oldu (3/3).
  • İki takımda ikinci  yarı sadece 1 isabetli şut çekebildi. Trabzonspor rakip ceza sahasından isabetli şut çekemedi.
  • Dorukhan Toköz girdiği 6 hava mücadelesinin hepsini kaybetti.
  • Nelsson girdiği 10 ikili mücadelenin sadece 4’ünü kazandı.
  • Galatasaray’da en çok isabetli şut çeken isim Mertens oldu (2/2)