İsveç’te liglerin 14 Haziran itibariyle başlayacağı açıklandıktan sonra, ben de hemen takımların son durumuna dair bir yazı hazırlamaya girişmiş ve takımların bir bölümünün durumunu ilk yazıda anlatmıştım(https://trscouts.com/isvec-allsvenskan-2020-bolum-1) . Şimdi sıra geldi ligin diğer takımlarının ne durumda olduğuna.
ÖREBRO
Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 9.
Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 9. ya da 10.
Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Helmer Andersson, Jake Larsson, Nicklas Bergmark ve Dennis Collander
Kilit oyuncular kimler? – Oscar Jansson, Nahir Besara, Nordin Gerzic
Gelenler: Erik Björndahl*, David Seger, Jake McGuire, Simon Gustafsson (alt yapı), Robin Book, Benjamin Hjertstrand, Alfred Ajdarevic (kiradan döndü), Andreas Skovgaard (kira)*, Jack Lahne (kira)*, Nahir Besara*
Gidenler: Viktor Prodell, Yaser Kasim, Johan Bertilsson, Adam Bark, Rodin Deprem, Martin Lorentzson, Mathias Karlsson, Isaac Boye (kira)
Yorum: Örebro’yu alt sıralardaki takımlardan ayıran bazı temel detaylar var. Bunların başında, sahanın her bölgesinde en az bir tane tecrübeli ve kaliteli oyuncuya sahip olmaları geliyor. As kaleci Oscar Jansson, stoperin bel kemiği Almeaback, takımın kaptanı Nordin Gerzic ile tekrardan yuvaya dönen Nahir Besara etrafında şekillenecek gayet mütevazi, ne oynadığının farkında bir takım olma potansiyelleri var. Bu 4 temel ismin etrafında da yine tecrübeli ya da ligin tozunu fazlasıyla yutmuş, olaya vakıf isimler olacak. Martensson, Granlund, Björnkvist, Broberg, Mehmeti başlıcaları. Geçen sezon gösterdiği performansla birçok Avrupa takımının dikkatini çeken ve eldeki en yetenekli genç olarak gösterebileceğimiz Jake Larsson’u da ideal 11’e mutlaka yazacaktır teknik direktör Kjall. Altyapıdan A takıma çıkarıp geçen yılın sonlarından itibaren iyiden iyiye süre vermeye başladıkları Collander, Helmer Andersson ve Niclas Bergmark gibi gençleri de bu yıl yine dikkatle takip etmek lazım ki bu gençler İsveç alt yaş milli takımlarında da fazlaca süre buluyorlar. Amiens’ten kiralanan fırtına forvet Lahne’nin kira süresinin uzatılıp uzatılmayacağı ve forvette Björndahl harici bir isimden ne derece katkı alabilecekleri en büyük dertleri diyebilirim zira geçen sezon Malmö’den kiraladıkları Strandberg çok önemli skor katkısı vermişti o bölgede. Yine de mevcut kadrosu sayesinde alt sıralarla arasına “sosyal mesafe” koyması muhtemel takımlardan biri Örebro. Hatta birkaç basamak üstü zorlarlarsa da şaşırmam.
MJALLBY
Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – Alt ligi 1.
Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 9. ya da 10.
Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Marko Johansson, Mohanad Jeahze ve Besard Sabovic
Kilit oyuncular kimler? – Eric Björkander, David Batanero, Mamudo Moro ve Moses Ogbu
Gelenler Max Watson*, Mamudo Moro*, Jasin Khayat*, Noel Törnqvist, Eric Björkander*, Marko Johansson (kira), Besard Sabovic*, Jacob Bergström*, David Batanero*, Jesper Löfgren (kira), Moses Ogbu*, Viktor Agardius*, Marcus Lantz
Gidenler: Mirza Halvadzic, Charbel Georges, Felix Konstandeliasz (kira sonu), Kevin Höög Jansson, William Kvist, Nino Irgolic (kira sonu), Philip Persson, Jakob Ottosson, Michael Omoh*, Mohammed Mbye, Bubacarr Jobe (kira)*, Milos Milojevic (teknik direktör)*
Yorum: 2014’te Allsvenskan’dan, 2015’te Superettan’dan düşüp 2 yıl içinde 3.lig seviyesine kadar inen Mjallby, yaşadığı ekonomik dar boğaz sebebiyle 4.ligin de kıyısından dönmüş bir takım. Onlar için kırılma yılı 2018 oldu. Haziran 2018’de Milos Milojevic göreve geldikten sonra müthiş bir ivme yakaladılar. Her anlamda mükemmel bir yapılanmaya gidip, hem saha içi hem de saha dışında çok iyi idare edilen bir ekip oldular ve 2 yılda 2 lig birden atlayarak buraya, en üst lige geri döndüler. Kötü haber şu ki takımın bu noktaya taşınmasında önemli payı olan teknik direktör Milos Milojevic yeni sezon öncesi yönetimle anlaşamadı ve görevi bıraktı. Futbolculuk döneminde önemli işlere imza atan Marcus Lantz’ın devraldığı koltukla alakalı en önemli husus şu; hoca değişse bile yönetimin izlediği doğru politika pek değişiklik göstermedi. Organizasyon yapısının pozitif etkileri sahaya da bir şekilde aksediyor açıkçası. Kupada son şampiyon Djurgarden’ı saf dışı bırakıp lider olan bu takımın oynadığı futbolun da rakipler için son derece rahatsızlık verici olabileceğini gördük. Takımda emeği bir hayli fazla olan Milojevic’in ayrılığı bu noktada çok da sorun teşkil etmeyecek gibi kısacası. En azından hissedilen o.
İyi yönetildiğini söylediğimiz Mjallby’nin transfer politikasını da çok beğendiğimi söylemem gerek. Ucuza, ligde verebilecekleri katkı öngörülebilecek, görece kaliteli isimleri kadroya katarak, mevcut kadroyla çok güzel harmanladılar. Lantz’ın Milojevic’ten kalan mirası devam ettirip 3’lü savunma kurgusunda ısrar etmesi de oyun devamlılığı açısından son derece önemli. Alt ligdeki performanslarıyla kenara not ettiğim Khayat ve Sabovic, camiayı yakından tanıyan Bergström, Moro, Batanero, Ogbu ve Björkander gibi ligde olan bitene hakim isimler kadroya monte edildi. Yapılan eklemelerin birçoğu, kendi seviyelerini yukarıya çekebilecek kalitede. Lige yeni yükselmelerine rağmen; hem kupada gösterdikleri performansın sezon geneli için önemli bir kıstas olduğunu düşündüğümden, hem de transferdeki hamlelerini çok beğendiğimden dolayı Mjallby’nin sezonu alt sıralardan birkaç basamak yukarıda tamamlayacağını düşünüyorum.
KALMAR
Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 14.
Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 11. ya da 12.
Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Johan Stenmark, Isak Jansson, Nils Fröling ve Isak Magnusson
Kilit oyuncular kimler? – Viktor Elm, Svante Ingelsson, Romario Pereira Sipiao ve Nils Fröling
Gelenler: Tobias Andersson, Malte Persson (alt yapı), Viktor Krüger (alt yapı), Sebastian Ring*, Svante Ingelsson (kira)*, Edvin Crona (kiradan döndü), Johan Arvidsson (alt yapı), Erik Israelsson*, Nanne Bergstrand (teknik direktör)
Gidenler: Adam Hellborg, Alexander Jakobsen (kira sonu)*, Mahmoud Eid, Samuel Adrian (kira sonu)*, Viktor Noring, Jesper Manns, Hampus Strömgren, Måns Söderqvist, Maxwell, Chidiebere Nwakali, Viktor Agardius, Herman Hallberg, Rasmus Elm (kariyer sonu)*
Yorum: 2008 yılında Kalmar’a tarihinin ilk ve tek şampiyonluğunu yaşatan 64 yaşındaki Nanne Bergstrand, kötü hatta berbat geçen 2019 yılının ardından kulübün sığındığı liman oldu ve tecrübeli hoca 4.kez takımın başına getirildi. Geçen yıl Magnus Pehrsson yönetiminde iliklere kadar hissedilen küme düşme korkusunun da bu tercihte payı fazla. Hoca da Kalmar da eski formunda değil doğru ama Kalmar da geçen sezonki kadar elden ayaktan düşecek bir takım değil.
Kadronun pek fazla değiştiğini söyleyemem ama bu kadronun geçen yıl oynadığı oyundan daha iyisini yapabileceği bir gerçek. Bergstrand’ın eldeki malzemeden daha iyi verim alabileceğini düşünmem de biraz bu yüzden. En önemli soru işareti, Haziran 30’a kadar kiralanan ve en kıymetli takviyelerden biri olan Ingelsson’un akıbetinin ne olacağı. Bu altyapıdan yetişip Udinese’ye transfer yapan ve yeni sezon öncesi kiralık olarak takıma geri dönen genç yıldızın kira süresi uzatılmazsa, Kalmar orta uzun vadede sıkıntı yaşayabilir. Çünkü Ingelsson orta alandaki kaliteyi birkaç gömlek yukarı çekiyor . Takıma dönen bir başka isim olan Erik Israelsson’un da tecrübe ve kalitesiyle katacakları kritik olacaktır. Sakatlıklar yüzünden bir türlü düzenli oynayamayan Rasmus Elm’in futbolu bırakması kağıt üzerinde önemli gözükebilir fakat zaten pek de katkı veremediğinin altını çizmem gerek. 3-5-2 anlayışını sürdürecek olan Bergstrand’ın sahadaki eli kolu kaptan Viktor Elm olacak hiç şüphesiz. Hem onun, hem de partnerlerinden Aliti’nin gerek savunmadaki performansı, gerekse hücumdaki skor katkısı Kalmar için önemli. Kupa maçlarındaki performansıyla sivrilen ve benim de performansını bir hayli merak ettiğim genç Isak Jansson, henüz 20 yaşında olmasına rağmen 1.5 yıldır takımın ön alandaki en önemli ayağı olan ve özellikle izlemenizi önereceğim Nils Fröling’in yanı sıra; Isak Magnusson, York Rafael ve Filip Sachpekidis gibi gençlerin de sezon genelindeki performansı önemli olacak. Herhangi bir isimden yüksek sayıda skor katkısı alması pek kolay gözükmeyen Kalmar’da skorun olabildiğince fazla isme yayılması önemli. Çok uzun soluklu bir sakatlık sürecinden dönecek olan genç savunmacı Stenmark’ın da nasıl döneceğini dikkatle takip edeceğimi ayrıca belirtmek isterim.
ÖSTERSUNDS
Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 12.
Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 11. ya da 12.
Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Thomas Isherwood, Nebiyou Perry, Felix Hörberg ve Jordan Attah Kadiri
Kilit oyuncular kimler? – Aly Keita, Noah Sonko Sundberg, Charlie Colkett ve Jordan Attah Kadiri
Gelenler: Henrik Bellman (kiradan döndü), Frank Arhin (kiradan döndü), Kalpi Ouattara, Bakr Abdellaoui
Gidenler: Tom Pettersson*, Jamie Hopcutt*, Douglas Bergqvist, Dino Islamovic*, Patrick Kpozo
Yorum: Östersunds’ta son birkaç yılda yaşanan gelişmeleri özet geçmek istesem dahi sayfalar alır. Kabaca söylemek gerekirse; Galatasaray’ı da eledikleri 2017-18 Avrupa Ligi sezonunda son 32 turuna kadar yükselen bu takım, bugün küme düşme hattının en ciddi adaylarından biri olarak gösteriliyor. Başkan Kindberg’in yolsuzlukla yargılanıp başkanlıktan ihraç edilmesiyle başlayan süreç, Ghoddos’un Amiens’e transferi sebebiyle FIFA’dan aldıkları ağır para cezası ve 2 transfer dönemi yasağıyla devam etti. Ekonomik olarak bir anda dibi gören camia, bu sezon öncesi lisans alamama tehlikesi dahi yaşadı. Şartlı olarak kendilerine iltimas gösterildi fakat henüz rahatlamış oldukları söylenemez. Transfer yasağıyla alâkalı CAS’a yaptıkları başvuru sonuçlanana kadar transfer yapmalarına izin verilmiş olsa da kulüp sıcak para konusunda o kadar berbat bir halde ki, yeni sezona yalnızca ‘1’ yeni transferle girebildiler. Satın alma opsiyonu kullanılan genç sol bek Ouattara dışındaki tek hamleleri, Bakr Abdellaoui oldu.
Kısaca üstünden geçtiğim bu keskin düşüş süreci sebebiyle, otoritelerin büyük bölümü Östersunds’u düşme adayı olarak gösteriyor. Bu beklenti çok da mantıksız değil ki sezonun orta yerinde geciken/yapılmayan ödemeler gibi nedenlerle durumlar çok başka bir şekle de bürünebilir fakat ben bu ihtimalden bağımsız, alt sıralar için başka adayların daha baskın olabileceği kanısında olduğumdan, ligin en uzak deplasmanına ev sahipliği yapan bu takım için biraz daha iyimser yaklaşıyorum. Pettersson, Hopcutt ve en golcü isim Islamovic’in ayrılığına rağmen fena da olmayan bir rotasyona sahipler zaten. Islamovic sonrası formayı kapan Kadiri mesela potansiyeliyle merak uyandırıcı bir profil. Islamovic’in boşluğunu doldurabileceğinin sinyallerini hem geçen yılın sonunda, hem de bu sezonki kupa maçlarında fazlasıyla gösterdi. Gelen tekliflere rağmen takımı bu kötü döneminde bırakmayıp görevinde kalan hoca Ian Burchnall’ın da camiayı sahiplenen görüntüsüyle ‘daha yapacak çok işimiz var’ mesajı verdiğini söyleyebilirim. Birçok önemli isim hâlâ kadrolarında fakat ben özellikle Kroon, Sonko Sundberg, Aly Keita, Ssewankambo ve Colkett gibi isimlerin performansının onlar adına özellikle kritik olacağını düşünüyorum. Hörberg ve Perry’nin kanattaki katkıları da fazlasıyla önem arz ediyor. Sözün özü ben Östersunds hakkında yazılıp çizildiği kadar karamsar değilim. Umarım 2.paragrafın başlangıcında ilettiğim senaryo devreye girmez de saha içindeki performansıyla hak ettiği sıralamaya ulaşır.
HELSINGBORG
Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 8.
Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 13. ya da 14.
Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Joseph Ceesay, Max Svensson, Armin Gigovic ve Jakob Voelkerling Persson
Kilit oyuncular kimler? – Andreas Granqvist ve Rasmus Jönsson
Gelenler: Rasmus Jönsson*, Erik Figueroa*, Brandur Olsen, Ravy Tsouka, Joseph Ceesay, Noel Mbo (kiradan döndü), Alex Timossi Andersson (kira), Anthony van den Hurk*, Martin Olsson*
Gidenler: Tashreeq Matthews, Tobias Mikkelsen, Carl Thulin, Mattias Almeida, Ibrahim Bancé (kira sonu), Mamudo Moro*, Fredrik Liverstam, Alexander Farnerud, Markus Holgersson (kariyer sonu)*, Kundai Benyu (kira sonu), Charlie Weberg (kira), Egzon Bejtulai, Daniel Hafsteinsson (kira sonu)
Yorum: Kupanın grup aşamasında yer almayan Helsingborg, son resmi maçını Kasım 2019’da oynadı. Birçok takıma kıyasla resmi maç alışkanlıkları daha geride olacak. 2019’da 3 farklı hocayla çalıştılar. Yaşadıkları, yaşamaya devam ettikleri mali kriz de cabası. 2002 doğumlu Armin Gigovic’in çok büyük ihtimalle satılacak olması, bu buhrandan biraz olsun çıkmalarını sağlayacaktır ki genç yaşına rağmen 11’in önemli parçalarından biri olan Gigovic’in gidişine izin vermelerinin beklenmesi de bu sıcak para beklentisinden ötürü.
Geçen sezonun son diliminde göreve gelen Olof Mellberg, kritik maçlarda aldığı galibiyetler ve takımı lige tutundurması gibi detaylar sayesinde görevde kalıcı olmayı başardı. Hocanın elinde; Lindegaard, Granqvist, Martin Olsson, Randrup, Abubakari ve Jönsson gibi çok tecrübeli bir kemik oyuncu grubu var. (Martin Olsson’un anlaşması 30 Haziran’da sona erecek fakat sözleşmenin uzatılma ihtimali söz konusu.) Birkaç yıldır istikrarlı bir şekilde katkı veren genç kanat Max Svensson’u da bu ekip arasına dahil edersek, takımın sahaya çıkacağı kadro da hemen hemen şekillenmiş oluyor. Hollanda’dan getirdikleri golcü van den Hurk, güçlü forvet Alhaji Gero, hazırlık maçlarındaki performansıyla sivrilen Noel Mbo, Dalkurd’daki performansını çok beğendiğim ve yeni geldiği Helsingborg’da yapacaklarını merak ettiğim Joseph Ceesay hücum hattına katkısı önem arz eden isimler. Sezon sonundaki sıralamaları bir iki basamak daha yukarıda olabilir fakat ben aşağı tarafa bir tık daha yakın olduklarını düşünüyorum. Bu düşüncemde, tecrübeli fakat yaşı hayli ilerlemiş, sakatlığa da yatkın bir temele sahip olmalarının etkisi fazla.
VARBERGS
Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – Alt ligi 2.
Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 13. ya da 14.
Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Gustaf Norlin, Luke Le Roux, Keanin Ayer, Astrit Seljmani, Tashreeq Matthews
Kilit oyuncular kimler? – Robin Tranberg, Astrit Seljmani ve Keanin Ayer
Gelenler: Gustaf Norlin, Tashreeq Matthews*, Rasmus Cronvall, Robin Tranberg*, Monday Samuel, Axel Pettersson, Albin Winbo, Alexander Johansson, Luke Le Roux, Jon Birkfeldt, Stojan Lukic, Sebastian Nanasi (kira)
Gidenler: Tobias Carlsson*, Nahom Girmai Netabay*, Axel Olsson, Jakob Bergman, Philip Ljung (kira), Perparim Beqaj*, Robin Book*, William Kvist (kira), Axel Pettersson (kira), Rebin Asaad
Yorum: Bu sezon göstereceği performansı en çok merak ettiğim takımlardan birisi Varbergs. Tarihinde ilk kez en üst ligde mücadele verecek bu camia, 2012 yılına kadar 2.lig yüzü dahi görmemişti. Yakın tarihte yaşadıkları ekonomik kriz, girdikleri buhran falan derken bugün burada mücadele verecek olmaları dahi onlar için büyük başarı. Bu başarıya ulaşmalarında takımı çalıştıran Joakim Persson’un payı çok ama çok büyük. Göreve geldiği ilk sezonda takımı bu başarıya ulaştıran hocanın eldeki malzemeden aldığı verim muazzam. Tarihinde ilk kez bu seviyede mücadele edecek bir camia, hoca ve hatta oyuncu grubu. 40 yaşındaki kaleci Lukic haricinde buraları daha önceden oynamış oyuncuları bile yok. Fakat ben hem hocanın futbol görüşüne, hem de sahadaki oyuna bakarak bu takımın lige tutunabileceğine dair oyumu kullanıyorum. Bunda az da olsa romantik davrandığımı da söyleyebilirim.
Savunmadan Carlsson, orta alandan Netabay ve hücum hattından Book ile Begaj gibi 4 önemli isimle yollarını ayırdı Varbergs. Kabaca bakıldığında önemli kayıplar pekâlâ ancak alt ligden aldıkları Gustaf Norling, Tranberg, Winbo ve Alexander Johansson gibi isimlerin kupa maçlarında çok iyi performanslar sergilediğinin altını çizmem gerek. Ayrıca Güney Afrikalı iki genç Matthews ile Luke Le Roux da potansiyeli merak uyandırıcı oyuncular. Hocanın oyunculardan her bölgede faydalanma arzusu, kimi zaman 3’lü, kimi zaman 5’li, kimi zaman 4’lü olarak uygulattığı taktik anlayış ve en önemlisi saha içindeki kaymaları iyi uygulayarak özellikle hücumda rakipler için ciddi tehditler oluşturabilen bir takım. En büyük sorunları takım savunmaları ile tecrübesizlikleri. Kupada 5 yedikleri Hammarby maçında 2-3 topları direkten dönmüş, pek çok da gol kaçırmışlardı mesela. Sonuç olarak, ben bu takımın lige tutunabileceğini düşünüyorum. En azından dileğim bu yönde. Bu sezon görece zayıf olan hangi takımı takip etmek keyifli olabilir diye soran olursa da cevabım Varbergs olur. Not aldığım gençleri de ayrıca not almanızı tavsiye ederim.
FALKENBERGS
Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 13.
Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 15. ya da 16.
Hangi gençlere dikkat edilmeli? – John Björkengren, Matthew Garbett ve Edi Sylisufaj
Kilit oyuncular kimler? – Marcus Mathisen, John Björkengren, Kwame Kizito ve John Chibuike
Gelenler: Kwame Kizito*, Matthew Garbett, Lorik Ademi (alt yapı), Rasmus Fridolf (alt yapı), Carl Martinsson (alt yapı), Mohammad Ahmadi (alt yapı), Gabriel Johansson (alt yapı), Tim Erlandsson, Sander van Looy*
Gidenler: Robin Östlind*, Dominic Chatto (kariyer sonu), Passi Prudence, Hampus Nilsson, Ludvig Johansson, Johan Lassagård, Per Karlsson*, Mergim Laci, Hampus Svensson, Kirill Pogrebnjak, Carl Martinsson (kira)
Yorum: Geçen sezonun son haftasındaki mucizeler sonucu play-out oynamadan lige tutunmayı başaran Falkenbergs, gücü ve hareket alanı fazlasıyla sınırlı, mütevazi bir camia. Allsvenskan’da mücadele ettikleri 4 yıl boyunca aldıkları en iyi derece 13.lük. Bu veri bile camianın mevzuya bakış açısını özetler nitelikte. Bu sezon da farksız olmayacaktır ki yaptıkları transfer hamlelerinde de alt yapıya verdikleri ağırlık dikkat çekici. Hacken’dan gelen Kizito’nun, John Chibuike, Peter ve Sylisufaj’dan oluşan mevcut forvet hattına katılması, hocanın elini fazlasıyla güçlendirecektir. Önceliğini savunmaya veren, duran toplardan gönderdiğimiz yüksek toplarla gol bulursak da ne âlâ diyen bir takım olduklarından, 3.bölgedeki kalitelerinin genel takım kalitelerine kıyasla bir tık daha iyi olması onlar için güzel haber. Yine forvet hattına takviye edilen Yeni Zelanda’dan getirdikleri 2002’li Matthew Garbett’a da ayrı parantez açmak lazım ancak o bölgedeki bolluktan dolayı genç oyuncunun süreleri minimumda kalabilir. 3-5-2, 5-3-2 hatta çoğu zaman 3-6-1 paralelinde dizilen bu takımım önceliği rakipleri bozmak. Merkezde Carlsson, Mathisen ve Björkengren ile ısırarak rakibi karşılayan, savunmada hem yerden hem de havadan geçit vermemeye çalışacaklar. Alt sıralardan kurtulmak adına geçen yıldan daha şanslı olmaları gerektiği kanaatindeyim. Kaleci rotasyonlarının da hiç güven vermediğini ve hatalar sonucu yenecek gollerin fazlaca başlarını ağrıtabileceğini düşünüyorum. Saydığım hücum hattı aman aman bir sezon geçirmediği müddetçe, Falkenbergs alt sıraların en ciddi adaylarından olur.
SIRIUS
Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 11.
Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 15. ya da 16.
Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Hjalmar Ekdal, Adam Hellborg ve Isak Bråholm
Kilit oyuncular kimler? – Kebba Ceesay, Niklas Busch Thor ve Kennedy Igboananike
Gelenler: Isak Bråholm (alt yapı), Joakim Persson (alt yapı), Hannes Sveijer (alt yapı), Simon Gefvert, Nahom Girmai Netabay*, Jonathan Viscosi, Adam Hellborg*, Kennedy Igboananike*, Hjalmar Ekdal (kira), Yukiya Sugita*, Laorent Shabani, Jamie Roche (alt yapı)
Gidenler: John Alvbåge, John Junior, Ian Sirelius (kariyer sonu), Christer Gustafsson*, Philip Haglund*, Jesper Arvidsson*, Sherko Faiqi, Abdul Razak, Henry Offia*, Robert Åhman Persson (kariyer sonu)*
Yorum: Dikkatinizi çekmiştir, Sirius’ta gidenler arasındaki birçok isme ‘önemli’ anlamına gelen ‘*’ işaretini bıraktım. Belki bazılarının yaşı ilerlemişti, belki bazılarının ayrılık vakti gelmişti fakat Sirius bu ayrılıklar sonrası gerekli hamleleri yaptı mı diye sorarsanız yanıtım ‘hayır’ olur. Alvbage, Sirelius, Gustafsson, Haglund, Arvidsson, Persson son derece tecrübeli ve takım için kıymeti yüksek oyunculardı. Haglund mesela takımı ayakta tutan en temel taşlardan biriydi. Geçen sezon Rydström ile beraber takımın başında bulunan ancak sezon sonuna doğru görevden ayrılan Mirza Jelecak’ın yokluğu da bence bir nevi handikap. Kariyerindeki ilk A takım deneyimini Sirius’ta yaşayan Henrik Rydström’un tek başına mücadele verirken zorlanabileceğini ve baskıyı kaldıramayabileceğini düşünüyorum. Kalmar’daki geçici A takım hocalığında da bunun sinyalini vermişti. Hatta geçen sezon Sirius A takımıyla yaşadığı deneyimin de pek parlak geçtiğini söyleyemem. Hâli hazırda mevcut kadronun da büyük deneyim kaybı yaşadığı mevcut ortam, Sirius camiası ve onun için büyük hezeyan olabilir. Golcü Igboananike’nin omuzlarında çok büyük bir yük olacak. Otoriteler Sirius’un ligde kalabileceğine inansa da, ben Sirius’u küme düşmeye aday takımlardan biri olarak görüyorum.